200 DE LA MOARTEA LUI TUDOR VLADIMIRESCU – MESAJELE AUTORITĂȚILOR!

Prima pagină » Actualitate » 200 DE LA MOARTEA LUI TUDOR VLADIMIRESCU – MESAJELE AUTORITĂȚILOR!

„Acum 200 de ani, Tudor Vladimirescu era adus la Târgoviște, fosta capitală a Țării Românești fiind și locul unde cel care a condus Răscoala de la 1821 și-a găsit sfârșitul la vârsta de 41 de ani!

Municipiul Târgoviște și Dâmbovița îi poartă memoria de la crucea de piatră ridicată în 1911 în curtea Mitropoliei, prin operele marelui sculptor Vasile Blendea, prin monumentele de for public ridicate în capitala județului, dar și prin bulevardul și școala care poartă, cu mândrie, numele lui Tudor Vladimirescu.

Istoria este martora schimbărilor produse de Tudor din Vladimir, iar pomenirea acestuia a fost un moment prin care, alături de târgovișteni și dâmbovițeni, am arătat că faptele unor mari oameni nu vor fi uitate niciodată!” a subliniat Corneliu Ștefan, președintele Conisliului Județea Dâmbovița

“Vreţi să mă omorâţi? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat cu cămaşa morţii”.

Acestea au fost ultimele cuvinte pe care Tudor Vladimirescu le-a rostit în faţa asasinilor, aspect de natură să demonstreze faptul că și-a asumat pe deplin conștient, chiar știind că riscă să își piardă viața, rolul de conducător al Revoluției din 1821!

În dimineaţa zilei de 23 mai 1821, Vladimirescu a fost adus la Târgovişte şi închis în vechea Mitropolie, fiind lăsat în „grija” lui Vasile Caravia, poreclit „monstrul de la Galaţi”.

De teamă ca nu cumva localnicii să se ridice împotriva eteriştilor, Alexandru Ipsilanti i-a ordonat lui Caravia să-l ucidă pe Tudor Vladimirescu. În dimineaţa zilei de 27 mai 1821, Vasile Caravia îl împuşcă de două ori pe Vladimirescu şi îi aruncă trupul într-o fântână de lângă grădina Geartoglu, din mahalaua sârbească din Târgovişte.

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României si, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.” este mesajul primarului Tâtgoviștei,  Daniel Cristian Stan

DIN ACEEAŞI CATEGORIE

BABEL FAST, PROGRAMUL ZILEI DE LUNI, 5 IUNIE

BABEL FAST! PROGRAMUL ZILEI DE DUMINICĂ, 4 IUNIE

LA DĂRMĂNEȘTI SE VA CONSTRUI O BAZĂ SPORTIVĂ NOUĂ

FUEGO, CONCERT EXTRAORDINAR ÎN ACEASTĂ SEARĂ, LA TÂRGOVIȘTE, DE ZILELE JUDEȚULUI DÂMBOVIȚA

TÂRGOVIȘTE! MÂINE ÎNCEPE FESTIVALUL BABEL

© 2023 Exclusivdb. All rights reserved.