GRIGORE GHEORGHE, PRIMARUL ORAȘULUI GĂEȘTI: “9 MAI, ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ”

Prima pagină » Actualitate » GRIGORE GHEORGHE, PRIMARUL ORAȘULUI GĂEȘTI: “9 MAI, ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ”

“De-a lungul istoriei ziua de 9 mai a marcat de trei ori evoluția României. Astfel, 9 mai 1877 a fost ziua când a avut loc proclamarea independenţei de stat a României, 9 mai 1945 a fost desemnată ca Ziua Victoriei aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste şi respectiv 9 mai 1985, ziua când liderii Uniunii Europene aflați la Summit-ul de la Milano, au decis ca pe această dată să fie sărbătorită Ziua Europei, unul dintre simbolurile menite să promoveze unitatea de pe bătrânul continent.

Începând cu primul dintre aceste evenimente, proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877, putem spune că fost încununarea strădaniilor de veacuri a românilor, aceea de obținere a independenței față de Imperiul Otoman. Iar în acea zi memorabilă când Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării că „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”, rămâne ziua care prin hotărârea ţării întregi și vocea marelui om politic, s-a putut realiza dorința românilor.

Cel de-al doilea eveniment care marchează această zi este data de 9 mai 1945, când milioane și milioane de oameni au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Iar prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin, a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, război ce a costat viaţa a peste 40 de milioane de oameni și imense distrugeri materiale.

Tot la 9 mai, în fiecare an, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare a țărilor de pe bătrânul continent, care să ducă la crearea Europei Unite. Acesta moment este considerat ca fiind hotărâtor pentru constituirea Uniunii Europene, iar liderii din țările europene aflați la Summit-ul Consiliului European de la Milano din anul 1985 au decis ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei Unite.

Glorie eroilor români!

La mulți ani, Europa!

La mulți ani, români!” a transmis Grigore Gheorghe, primarul orașului Găești

DIN ACEEAŞI CATEGORIE

BABEL FEST 2023! SUSȚINEM UCRAINA PRIN CULTURĂ! STRIGĂTUL ACTORILOR E STRIGĂTUL NAȚIUNII

BABEL FAST 2023! PROGRAMUL ZILEI DE VINERI, 9 IUNIE

CATD: SE ÎNTRERUPE FURNIZAREA APEI LA VULCANA PANDELE, ÎN DOUĂ SATE, PENTRU REMEDIEREA UNEI AVARII

PRIMĂRIA BĂLENI, ANUNȚ ASUPRA FINALIZĂRII ȘI DEPUNERII RAPORTULUI DE MEDIU PENTRU ACTUALIZARE PUG ȘI REGULAMENT LOCAL DE URBANISM

TÂRGOVIȘTE, UN NOU PROIECT UN FONDURI NERAMBURSABILE INTRĂ ÎN FAZA FINALĂ

© 2023 Exclusivdb. All rights reserved.