Eveniment important în Bucegii dâmbovițeni! Astăzi se pune Piatra de Temelie a noului Hotel Peștera ***** Wellness & Spa

Prima pagină » Actualitate » Eveniment important în Bucegii dâmbovițeni! Astăzi se pune Piatra de Temelie a noului Hotel Peștera ***** Wellness & Spa

Eveniment important în Bucegii dâmbovițeni, astăzi, începând cu ora 16:00! La Hotel Peștera va avea loc punerea Pietrei de Temelie a noului Hotel Peștera ***** Wellness & Spa. Patronul spiritual al noului hotel este Sfântul Andrei. La evenimentul deosebit sunt așteptate oficialități de seamă ale județului și din lumea afacerilor.

Istoria Hotelului Peștera

Începuturile ”Casei Peștera”

“Casa Peștera” a fost numele primei construcții, renunțându-se la numele inițial, acela de „Hanul Peștera”.  Lucrările au început în luna mai 1923 sub directa îndrumare a lui Mihai Haret, nepotul savantului Spiru Haret. Mihai Haret este considerat întemeietorul mișcării turistice din România și a fost Membru al Clubului Alpin Francez precum și Membru în Comitetul Societății Regale Române de Geografie.

Pe 21 septembrie 1923, a avut loc inaugurarea Casei Peștera în prezența a peste 60 de iubitori de munte. Patronii Casei Peștera sunt Sfinții Mihail și Gavril.

„Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături și lingeria completă de pat, casa „Peștera” punea la dispoziția turiștilor 5 camere la parter și 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniță de beton iar corpul secundar: o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier și un grajd pentru vite” (din Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946).

În anul 1924 apare la editura „Cartea Românească” ediția a II-a din Cartea Munților de Bucura Dumbravă.

Peștera Ialomiței și Casa Peștera, monografie Turistică – Geografică și Călăuza Practică de Mihai Haret apare de sub tipar la Tipografia drumețului Vasile Teodorescu Bușteni, 1924.

Din 1924 și până în primăvara lui 1925, cabana a fost extinsă și reamenajată, întrucât numărul turiștilor în Bucegi crescuse semnificativ și construcția inițială devenise neîncăpătoare mai ales pe timpul verii.

Pe  29 iunie 1925 a avut loc noua inaugurare a Casei Peștera extinsă.

La noua inaugurare au participat peste 200 de oameni, deși evenimentul a avut loc 29 iunie 1925, o zi de vară friguroasă și cu viscol. Printre cabanierii perioadei de început se număra și legendarul Moș Neculae Butmăloiu alături de soția sa Mina.  Moș Neculae a fost „păzitor silvic, vânător de capre negre” și cunoștea foarte bine Bucegii. De altfel, drumul care merge din Bușteni la „Casa Peștera” se mai numește „drumul lui Butmăloiu”

La începutul anului 1925, societatea Hanul Drumeților se afla într-o situație financiară destul de dificilă. O bună parte dintre membrii  săi, decid să transforme societatea, „atât ca formă cât și de apelație” în  Touring-Clubul României. Era nevoie de o nouă societate, mai puternică, capabilă să „întrețină relații de prietenie și de schimb cu asociații de turism din străinătate” . Hotărârea a fost luată la Adunarea generală extraordinară din 10 iunie 1925. 

Până în 1930, ”Casei Peștera”  i s-au adus îmbunătățiri în ceea ce privește confortul turiștilor, cât și posibilitățile de exploatare a cabanei, după cum susținea președintele Touring-Clubului României, Mihai Haret.  Acesta mai nota pentru revista de cultură ”Boabe de grâu” în 1930: ”S-au făcut la zi reparaţiile necesitate de mările stricăciuni pe care în fiecare iarnă i le căşunează zăpezile, gerurile sau uraganele”

Capacitatea de găzduire a Casei Peștera se mărește, astfel încât în anul 1933 aceasta putea adăposti 60-70 de persoane.  Numărul total al turiștilor  cazați în 1933 a depășit cifra de 2000.

Prima societate turistică românească dni Transilvania, „Frăția Munteană” din Cluj, al cărei președinte fondator a fost Prof. Emil Racoviță, fuzionează cu Turing-Clubul-României la 29 iunie 1933.

Cabana Peștera

După 17 ani de existență, în noaptea de 12 Februarie 1940 vechea cabană de lemn este distrusă de un incendiu. În același an, în aprilie Turing Clubul începe construcția unei noi cabane pe același amplasament, în Poiana Crucii.

Planurile Cabanei cu parterul din piatră și etajul din lemn, au fost realizate de arh. Titu Evolceanu, iar la mijlocul lunii noiembrie 1940 clădirea a fost gata și acoperită complet.

Pe  18 octombrie 1941 a avut loc Sfințirea noii Cabane Peștera.

” La ora 10, în sala cea mare a casei, în prezența a peste 300 de persoane, starețul schitului “Peștera”, Mihai Bădilă a oficiat slujba religioasă pentru târnosirea nouei case de adăpost, a cărei temelie s’a pus în ziua de 6 August 1940, pe locul fostului “Han al Drumeților”. mistuit de un incendiu în noaptea de 12 Februarie 1940.

Din Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946, aflăm că „Noua casă Peștera compusă din parter, etaj și mansardă avea: 24 de camere dintre care 3 comune, dar înzestrate cu paturi; iar restul de camere cu 1-4 paturi, toate prevăzute cu saltele și pături de lână, somiere metalice sau divanuri. La parter se mai află instalate: 2 săli de mâncare, dintre care una pentru turiștii care mănâncă din sac, rastelul de skiuri, cele 3 pivnițe, spălătoria, cămara, atelierul de reparații, camera dinamului, depozitul de lemne. La etaj se află o frumoasă terasă din care se intră în sala mare de mâncare a casei, bucătăria cu dependințele, biroul de primire, o parte din camerele de dormit, iar la mansardă: restul camerelor de dormit, biblioteca, camerele în care se depozitează lingeria, camera administratorului și camerele personalului de serviciu. Fiecare etaj este prevăzut cu câte un spălător separat pentru doamne și domni, dușuri cu apă caldă și rece, w.c. cu apă curentă, electricitate, încălzitul făcându-se cu sobe de teracotă”.

În anii următori este pavată curtea, se construiește o ghețărie și se împrejmuiește terenul din Poiana Crucii care aparținea Cabanei Peștera.

Gh Epuran în Ghidul Cabanelor din 1962 nota: „Capacitatea Cabanei Peștera  era de 119 locuri în camere cu 1-4 paturi și dormitoare comune,  Bufet și Restaurant-Cantină cu autoservire. De asemenea, avea lumină electrică de la microhidrocentrala proprie și apă curentă. Lângă Cabană se afla un teren de ski “pentru începători și avansați ; sezon 15 decembrie-30 aprilie”

Cabana rezistă în aceasta formă până în septembrie 1970, când va fi din nou distrusă de un incendiu.

Între 1970 si 1978 casa de adăpost funcționează în patru barăci construite lângă ruinele vechii cabane. Cabanier era Nicolae Soric și împreună cu soția sa Rodica, au asigurat funcționarea în condiții destul de dificile.

În  anul 1974 s-a început construcția Hotelului Peștera.

A fost păstrată latura mica a Cabanei Peștera care și este chiar și în prezent funcțională. La parter se află Sala “Cabana Veche” și la etaj + mansardă spații pentru personal și servicii

Pe  31 decembrie 1978 a avut loc inaugurarea Hotelului Peștera

Revoluția din 1989 face ca hotelul să intre în degradare și  imobilul intră în proprietatea SC Valahia SA prin Ordinul 154 din 26.04.1991 aprobat de către Ministerul Comerțului și Turismului

În data de  26 martie 1998 – Hotelul Peștera este cumpărat de SC Romcif SA

Prin Contractul de Vânzare Cumpărare cu incheiere de autentificare nr 1029 din 26 martie 1998, imobilul este cumpărat de SC Romcif SA. Încep reparații majore și urmare a Certificatului de Urbanism nr 174 din 24 iunie 1998 este eliberată Autorizația de Construire pentru Reparații Capitale Hotel Peștera. Priectul a fost făcut de SC Proiect Dâmbovița SA, cu n r 3000/5973.

Vechea centrală pe păcură este desființată și în locul ei se construiește piscina interioară. Vechiul coș de fum este demolat și în locul lui apare liftul pentru oaspeți. Noua Centrală termică va utiliza gazelle naturale urmare a unei investiții Romcif SA de aducere a conductei de gaze de la Cabana Babele la Hotelul Peștera. ( autorizatia de cosntruire din 24 septembrie 1998)

Recepția, Restaurantul și camerele de cazare sunt complet refăcute și la finalul investiției este obținut Certificatul de Clasificare pentru 3 stele.

În data de  16 octombrie 2003 – Hotelul Peștera este cumpărat de SC Grupul Industrial Alca srl

Noul proprietar, Grupului Industrial Alca deschide un plan de investiții major în creșterea gradului de confort al oaspeților . Sunt renovate toate spațiile, se construiește Terasa La Soare și de deschide noua zonă de SPA. În data de  24 noiembrie 2015 – se obține Certificatul de Clasificare la 4 stele ( nr 3749/1482 )

Sunt continuate investiții în diversificarea serviciilor oferite turiștilor, în creșterea capacității restaurantului și în asigurarea unei calități crescute a conexiunilor la internet pt oaspeți.

În data de  14 iulie 2018 a fost montată prima Stație de Încărcare Mașini Electrice este pusă în funcțiune

În data de  29 octombrie 2020 a fost eliberat Certificatul de Urbanism cu nr 129  pentru construcția noului Hotel Peștera *** Wellness & Spa, iat pe 27 august 2021 a fost eliberată  Autorizația de Construire cu nr 51 pentru construcția noului Hotel Peștera *** Wellness & Spa

Pe  24 iulie 2022  primul Eco Patinoar la munte, ce poate fi utilizat vară/iarnă ea fost pus în funcțiune .

Astăzi, la orele 16:00 are loc  Punerea Pietrei de Temelie a noului Hotel Peștera *** Wellness & Spa. Patronul noului hotel este SFÂNTUL ANDREI

DIN ACEEAŞI CATEGORIE

LEONARDO BADEA, VICEPREȘEDINTELE BNR,A PRIMIT TITLUL DE CETĂȚEAN DE ONARE AL JUDEȚULUI DÂMBOVIȚA

SPECTACOL EXTRAORDINAR DE ZILELE COMUNEI LUCIENI!

Expoziție și concert la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi – Rânduiala ospețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principilor fanarioți”

CATD: A fost semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului „Măsuri de digitalizare necesare pentru eficientizarea și sustenabilitatea investițiilor realizate de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița S.A.”

PANICĂ LA GĂEȘTI, SEARA TRECUTĂ! UN URS A FOST VĂZUT ÎNTR-UN CARTIER DIN ORAȘ

© 2023 Exclusivdb. All rights reserved.