CORNELIU ȘTEFAN, CRITICI DURE LA ADRESA BUGETULUI PROPUS DE GUVERNUL CÎȚU


„Tragem un semnal de alarmă de la Târgoviște, în ultimul ceas, pentru că luni, 1 martie, intră în dezbatere publică Legea bugetului de stat și poate în plenul Parlamentului arcul guvernamental, parlamentarii puterii se vor uita și către județul Dâmbovița. Îmi aduc aminte că atunci când am fost deputat toți parlamentarii de Dâmbovița, indiferent de culoarea politică, au susținut și au votat toate amendamentele care au fost depuse la Legea bugetului de stat, și în 2016, și în 2017, și în 2018 și în 2019… Îmi aduc aminte de parlamentarii de atunci, de domnul Iancu Caracota, de domnul Cezar Preda, de parlamentarii Pro România, parlamentarii PSD, toți am votat toate amendamentele și le-am susținut împreună în plenul Parlamentului, unele au trecut, altele nu, dar am făcut front comun pentru județul Dâmbovița și am mers umăr la umăr pentru toate proiectele pe care le-am susținut… Tragic, și trebuie să știe dâmbovițenii, nici până astăzi parlamentarii liberali nu au luat de la CJ mapa cu toate proiectele pe care le-am gândit pentru Consiliul Județean și pentru toate unitățile administrativ teritoriale.
După data de 6 decembrie, parlamentarii PNL și-au luat mandatele și efectiv nu i-am mai văzut în județul Dâmbovița. Noi, cei din PSD, vom fi alături de dâmbovițeni, în fiecare zi căutăm surse de finanțare pentru proiectele pe care le-am propus pentru dezvoltarea tuturor comunităților locale, căută, axe de finanțare pentru exercițiul financiar viitor.
Legea bugetului de stat a intrat în Parlamentul României, bineînțeles total altfel decât a fost votată în Guvern, ceea ce nu am întâlnit până astăzi, și județul Dâmbovița a fost văduvit de sume importante de bani pentru dezvoltarea județului nostru. În primul rând Consiliului Județean Dâmbovița a primit față de anul 2020 cu 20 de milioane lei mai puțin la Capitolul de dezvoltare și de funcționare. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în această Lege a bugetului de stat, iar parlamentarii PSD Dâmbovița au depus 11 amendamente pe care Guvernul României și parlamentarii de la putere nu le-au luat în seamă. Prin aceste amendamente am cerut în total 571 de miliarde de lei și am primit 146 de miliarde.
Am făcut și un grafic pe fiecare capitol, astfel:
-sume pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, în Hotărârea de Guvern am avut alocată suma de 13.722.000 lei, în legea care a venit în Parlament am mai avut doar 9.600.000 lei, deci am pierdut 4 milioane de la ședința de Guvern până la Parlament, tăiate din pix de Guvernul României. Consiliul Județean Dâmbovița, pentru întreținere drumuri județene a pierdut 4 milioane lei. Noi, prin amendamentele parlamentarilor PSD Dâmbovița am cerut o sumă minimă de 50 milioane lei. În concluzie, ne-au dat cu aproape 36 de milioane lei mai puțin față de ce avem nevoie la nivelul drumurilor județene din Dâmbovița.
-pentru echilibrarea bugetelor locale, noi am cerut, prin amendamente, suma de 400 milioane lei, bani doar pentru funcționare și pentru asigurarea cofinanțărilor proiectelor pe care le avem la nivelul unităților administrativ teritoriale, iar din partea Guvernului am primit 68 milioane lei. Deci am primit mai puțin cu 362 de milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
-pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, am primit 27 milioane lei și, prin amendamente, am cerut 55 de milioane lei. Deci avem mai puțin cu 28 de milioane lei, bani pe care guvernarea de Dreapta i-a tăiat pentru aceste servicii.
-pentru Programul „Laptele și cornul” a fost alocată suma de aproape 8 milioane lei, minim avem nevoie de 18 milioane lei la nivelul județului Dâmbovița, ne-au tăiat băieții de la guvernare peste 10 milioane lei.
-pentru finanțarea culturii și cultelor, capitol special în buget, am primit puțin peste 10 milioane lei, minim, pentru toate proiectele pe care le avem și pentru toate cheltuielile pe care le avem la nivelul CJD, avem nevoie de 20 milioane lei. Avem mai puțin cu aproape 10 milioane lei la acest Capitol.
-În Adunarea generală a Uniunii Consiliilor Județene am propus să mărim cota din impozitul pe venit la dispoziția Consiliului Județean Dâmbovița de la 3% la 6% pentru a sprijini toate unitățile administrativ teritoriale, bani care se vor împărții prin Hotărâre de Consiliu Județean, în afară de ceea ce vor primi prin Direcțiile de Finanțe. A fost amendamentul meu, a fost susținut de toți colegii președinți de Consilii Județene, chiar domnul ministru al Dezvoltării a intrat în direct prin sistem online, primul-ministru nu a vrut să intre… Au mărit procentul de la 3% la 6%, dar ne-au plafonat suma pentru toate județele, absolut toate județele din România au primit suma de 13,5 milioane lei, bani care se împart la UAT-uri, indiferent de mărimea județului, indiferent de numărul de localități. Este inadmisibil să împarți suma în mod egal la toate județele, să nu ții cont nici de mărimea județelor, nici de numărul de UAT-uri.
Este tragic că acest prim ministru a fost ministru de Finanțe în mandatul trecut… La nivelul județului Dâmbovița acest prim ministru, din pix, ne-a tăiat nici mai mult nici mai puțin de 508 milioane lei din resursele aferente municipiilor, orașelor și comunelor din județ. Astfel, prin parlamentarii PSD Dâmbovița am depus amendamente pentru a acoperi aceste sume de bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Tot parlamentarii PSD Dâmbovița au depus amendamente pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor, de la 211 milioane la 400 milioane, suma minimă pentru a asigura funcționarea UAT-urilor din județ. Iar pentru echilibrarea bugetelor locale, de la 180 milioane, am depus un amendament să crească la 500 milioane lei, bani de care avem nevoie la nivelul județului.
Legat de sistemul de sănătate, avem un parlamentar care face parte din Comisia de Sănătate și care a votat împotriva amendamentelor pentru Dâmbovița, a votat împotriva Spitalului de la Moroeni, împotriva Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Am un proiect de suflet, de dinainte să fiu președinte al CJD, și chiar dacă suntem în situație de criză, vă spun cu toată responsabilitatea că vom începe lucrările pentru extinderea Secției de Cardiologie a SJUT și vom dota cu un angiograf nou, un aparat util pentru județ. Fac un apel către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care este din județul Dâmbovița, dar care nu s-a gândit la Spitalul Județean, s-a gândit la comuna Brănești, nu s-a gândit la sănătatea dâmbovițenilor, s-a gândit la 1 km de asfalt din comuna Brănești, să se aplece mai atent către Spitalul Județean și să ne aloce minim 5 milioane lei, restul sumei fiind asigurată de Consiliul Județean Dâmbovița, pentru extinderea Secției de Cardiologie și dotarea spitalului cu un angiograf.
Legat de PNDL, în total avem 134 de amendamente, toate proiectele pe care le avem la nivelul județului nostru, proiecte blocate astăzi, proiecte care se desfășoară prin Ministerul Dezvoltării pe diverse surse de finanțare, PNDL sau CNI. La nivelul județului, avem nevoie prin Programul Național de Dezvoltare de aproape 280 milioane lei.
În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, nu mai stau la mâna Guvernului, mi-am asumat din punct de vedere politic și administrativ, și pe banii CJD vom face studii de prefezabilitate pentru centurile ocolitoare ale centrelor urbane. Cea mai importantă centură este Inelul 2 de centură a municipiului Târgoviște, inelul de centură al orașului Găești, inelul de centură pentru Pucioasa și Fieni și inelul de centură pentru cele două orașe din sudul județului, Răcari și Titu. Prin amendamentele depuse de PSD, am cerut bani pentru studii de fezabilitate pentru aceste centuri ocolitoare, dar bineînțeles că nu au trecut, nu-i interesează. Ministrul Drulă a omorât drumul DN 71, a venit cu o poveste frumoasă pentru dumnealui, dar nerealizabilă într-un termen scurt, un drum expres între Târgoviște și București.
Dacă tragem linie, în județul Dâmbovița am solicitat peste 500 milioane lei și am primit 146 de milioane lei prin Legea bugetului de stat. Pentru funcționare, asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele europene sau guvernamentale, pentru PJDL, din partea Guvernului, prin Legea bugetului, primim mai puțin cu 75% față de nevoile pe care le avem la nivelul județului. Adică primim doar 25% din ce avem nevoie” a declarat Corneliu Ștefan, președintele PSD Dâmbovița, în cadrul conferinței de presă a partidului.

Share on facebook
Distribuie
Share on whatsapp
Trimite
Share on email
Trimite
S-ar putea sa te intereseze:

MASCAȚII AU „SPART” O PETERECERE ÎNTR-UN LOCAL DIN GHEBOAIA

La data de 17 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Dâmbovița s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca, pe raza localității Gheboaia, se desfășoară un eveniment privat.Au fost identificate 14 persoane, in incinta unei societăți comerciale, care participau la o petrecere.Organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional cu amendă in valoare de 10.000 de lei, iar celelalte persoane cu amenda, in cuantum de 2.500 de lei,

Citeste in continuare »

CSM TÂRGOVIȘTE, CAMPIOANA ROMÂNIEI LA VOLEI FEMININ

CSM Târgovişte este campioana României la volei feminie! Echipa din Târgoviște  a cucerit primul său titlu de campioană naţională la volei feminin, după ce a învins CSM Volei Alba Blaj, cu 3-0 (25-15, 25-15, 25-19), sâmbătă, pe teren propriu în al doilea turneu al Grupei 1-4 a Diviziei A1.“A fost ziua în care CSM Târgoviște și-a învins principala adversară în lupta pentru titlu, și-a învins temerile, și-a depășit complexele și

Citeste in continuare »

MESAJ CUTREMURĂTOR AL UNEI PACIENTE COVID, INTERNATĂ ÎN SPITALUL DIN PUCIOASA: “MEDICII SUNT ÎNTR-UN RAZBOI CU INVIZIBILUL, VĂD DOAR CHIN, MOARTE, DURERE ȘI PANICĂ!”

“Simt că-mi crapă inima in mine de durere!….Am lucrat in spitale si azile si la domiciliul bolnavilor ani de zile în Italia…am tinut de mana muribunzi si le am aliniat durerile până au închis ochii…de multe ori le doream eu moartea sa nu se mai chinuie in lupta cu boli in faze terminale!….Acum sunt in spital in Romania…rapusa de un virus nenorocit …un virus invizibil si perfid…care te ia fără

Citeste in continuare »

ACCIDENT CU O VICTIMĂ ÎN TÂRGOVIȘTE! UNA DINTRE MAȘINI S-A RĂSTURNAT

Accident în Târgoviste, pe Calea Câmpulung! Din primele date este vorba dcespre p coliziune între 2 autoturisme. În urma impactului, o persoană a fost ranită, respectiv un bărbat, conducator auto în vârsta de 34 de ani. Una dintre mașinile implicate s-a răsturnat pe șosea. Politistii efectuează cercetarea la fata locului,urmând sa se stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului rutier.

Citeste in continuare »