60% DIN LUCRĂRILE DE RESTAURARE ȘI CONSERVARE ALE COMPLEXULUI MUZEAL CURTEA DOMNEASCĂ AU FOST DEJA EXECUTATE – VIDEO!

Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște se află într-un vast proces de restaurare și conservare grație unui proiect implementat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște” urmărește valorificarea durabilă, prin conservare și protejare, a celor 4 obiective istorice: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată pe șantierul de lucrări de la CNMCD, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan a prezentat astăzi, 2 aprilie 2021, stadiul lucrărilor proiectului, al cărui contract se ridică la valoarea de 13.347.074,56 lei:

„Astăzi ne aflăm în incinta Curții Domnești din Târgoviște, unde se realizează cel mai mare și cel mai important proiect privind reabilitarea monumentelor istorice de aici, din incinta Curții Domnești. Prin acest proiect, se vor reabilita ruinele Bisericii-Paraclis, Biserica Mare „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Sfânta Vineri și, nu în ultimul rând, Turnul Chindiei, un monument și obiectiv cultural, turistic, la nivel național – nu doar pentru județul Dâmbovița. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 20 milioane lei – finanțare europeană, iar cofinanțarea de 550.000 lei este susținută de Consiliul Județean Dâmbovița. Termenul de finalizare al proiectului este iulie 2022. Sunt convins că proiectul se va finaliza înaintea termenului prevăzut, conform contractului, de 24 luni. Anul trecut, când a fost vârful pandemiei, am avut un număr semnificativ de vizitatori la Curtea Domnească. Sperăm ca, prin reabilitarea obiectivelor pe care le-am amintit, să avem o creștere a numărului de turiști și să promovăm patrimoniul cultural din județul Dâmbovița.”

Până în prezent, la Turnul Chindiei a fost decopertată tencuiala interioară, iar în continuare se execută traseele pentru supraveghere video, urmând a fi executate și cele electrice. La partea superioară s-au curățat crenelurile, pentru a se vedea care sunt problemele și pentru a fi refăcute zonele afectate.

La Biserica Paraclis, se reface zidăria pe partea exterioară după ce, în prealabil, au fost desfăcute porțiunile macerate, grav afectate de umezeală, urmând a se lucra la coronamentul de piatră pentru partajarea lor.

În ceea ce privește lucrările realizate la Biserica Sfânta Vineri, în scurt timp se va termina de bătut șița; s-au desfăcut și s-au curățat zonele de zidărie deteriorate și se vor reface zonele cu integrare cromatică, biocidare și consolidare.

La Biserica Domnească, se lucrează la ultimele prinderi de șorțuri de la învelitoare, integrarea cromatică pe zonele de zidărie unde s-a intervenit, biocidare, iar în etapa următoare se va desface schela și se vor reface  trotuarele.

La conferința de presă au participat, alături de președintele CJD, Corneliu Ștefan, și: primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, secretarul general al județului, Dănuț Popa Stănescu, managerul CNMCD, Ovidiu Cîrstina, Florin Valeriu Gilia, șef serviciu în cadrul Direcției de Strategii, Programe și Investiții, reprezentanți ai constructorului și reprezentanți ai unității de implementare a proiectului.

            Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan: „Felicitări, domnule președinte, pentru acest proiect pe care îl realizează Consiliul Județean Dâmbovița. Curtea Domnească este simbolul municipiului Târgoviște, Turnul Chindiei este simbolul municipiului Târgoviște și cred că acest proiect vine să răspundă unei necesități importante. Am convingerea că va fi o investiție de succes și de asemenea, o investiție realizată mai rapid decât termenul contractual, ceea ce pentru Târgoviștea turistică înseamnă foarte mult. Pentru că suntem în zonă, vreau să vă anunț că s-a deblocat și investiția de modernizare și restaurare a Porții Vânătorilor. Am depus proiectul la Institutul Național al Patrimoniului și sperăm ca, în perioada următoare, să înceapă lucrările și acolo, astfel încât să putem să întregim toată această zonă, respectiv, Curtea Domnbească – Aleea Cocorilor – Poarta Vânătorilor, iar întreaga zonă să devină mai atractivă decât este în acest moment pentru târgovișteni și, bineînțeles, pentru turiști.”

Share on facebook
Distribuie
Share on whatsapp
Trimite
Share on email
Trimite
S-ar putea sa te intereseze:

MASCAȚII AU „SPART” O PETERECERE ÎNTR-UN LOCAL DIN GHEBOAIA

La data de 17 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Dâmbovița s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca, pe raza localității Gheboaia, se desfășoară un eveniment privat.Au fost identificate 14 persoane, in incinta unei societăți comerciale, care participau la o petrecere.Organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional cu amendă in valoare de 10.000 de lei, iar celelalte persoane cu amenda, in cuantum de 2.500 de lei,

Citeste in continuare »

CSM TÂRGOVIȘTE, CAMPIOANA ROMÂNIEI LA VOLEI FEMININ

CSM Târgovişte este campioana României la volei feminie! Echipa din Târgoviște  a cucerit primul său titlu de campioană naţională la volei feminin, după ce a învins CSM Volei Alba Blaj, cu 3-0 (25-15, 25-15, 25-19), sâmbătă, pe teren propriu în al doilea turneu al Grupei 1-4 a Diviziei A1.“A fost ziua în care CSM Târgoviște și-a învins principala adversară în lupta pentru titlu, și-a învins temerile, și-a depășit complexele și

Citeste in continuare »

MESAJ CUTREMURĂTOR AL UNEI PACIENTE COVID, INTERNATĂ ÎN SPITALUL DIN PUCIOASA: “MEDICII SUNT ÎNTR-UN RAZBOI CU INVIZIBILUL, VĂD DOAR CHIN, MOARTE, DURERE ȘI PANICĂ!”

“Simt că-mi crapă inima in mine de durere!….Am lucrat in spitale si azile si la domiciliul bolnavilor ani de zile în Italia…am tinut de mana muribunzi si le am aliniat durerile până au închis ochii…de multe ori le doream eu moartea sa nu se mai chinuie in lupta cu boli in faze terminale!….Acum sunt in spital in Romania…rapusa de un virus nenorocit …un virus invizibil si perfid…care te ia fără

Citeste in continuare »

ACCIDENT CU O VICTIMĂ ÎN TÂRGOVIȘTE! UNA DINTRE MAȘINI S-A RĂSTURNAT

Accident în Târgoviste, pe Calea Câmpulung! Din primele date este vorba dcespre p coliziune între 2 autoturisme. În urma impactului, o persoană a fost ranită, respectiv un bărbat, conducator auto în vârsta de 34 de ani. Una dintre mașinile implicate s-a răsturnat pe șosea. Politistii efectuează cercetarea la fata locului,urmând sa se stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului rutier.

Citeste in continuare »