TÂRGOVIȘTE: Primarul Cristian Stan ia pozitie vizavi de lipsa de transparență  a Guvernului Cîțu

Prima pagină » Administratie » TÂRGOVIȘTE: Primarul Cristian Stan ia pozitie vizavi de lipsa de transparență  a Guvernului Cîțu

Primarii municipiilor din țară au luat atitudine și sanctionează sancționează  modul nelegal și lipsită de transparență a actualului Guvern al României, condus de liberalul Florin Cîțu, în ceea ce privește proiectul de act normativ care se referă la unele măsuri fiscal-bugetare și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, proiect care urmează să fie adoptat în următoarea ședință de Guvern. 

Iată textul documentului adoptat de Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România, prin care primarii transmit un mesaj ferm premierului Cîțu:

„Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, care va fi supusă aprobării în următoarea ședință de Guvern, Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări: 

  1. Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care privește în mod direct administrația publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare. 
  2. Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fără consultarea AMR și a celorlalte structuri asociative, transformă astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei. 
  3. Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare. 

Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm:

Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului României, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație.”

În acest context, Cristian Stan, edilul municipiului Târgoviște, în calitate de membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, s-a alăturat colegilor săi și precizează: „În calitate de membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, am adoptat, alături de colegii mei primari de municipii, o poziție publică prin care sancționăm conduita profund nelegală și lipsită de transparentă manifestată încă de la început de către actualul Guvern, raportat la un proiect de act normativ cu implicații majore pentru comunitățile locale și pentru administrația publică locală”.

DIN ACEEAŞI CATEGORIE

LA DĂRMĂNEȘTI SE VA CONSTRUI O BAZĂ SPORTIVĂ NOUĂ

Expoziție și concert la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi – Rânduiala ospețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principilor fanarioți”

O NOUĂ INVESTIȚIE PRIN PJDL A FOST INAUGURATĂ ÎN SATUL MĂRCEȘTI, DIN COMUNA DOBRA! VIDEO!

MOROENI: CEREMONIAL RELIGIOS ȘI DEPUNERI DE COROANE ÎN CINSTEA EROILOR NEAMUL

EROII NEAMULUI, COMEMORAȚI ÎN CUMONUA BUTIMANU, PRINTR-UN EVENIMENT EMOȚIONANT

© 2023 Exclusivdb. All rights reserved.