SĂRBĂTOAREA SF. IER. NIFON, LA TÂRGOVIȘTE! PROGRAM! VIDEO!

Prima pagină » Actualitate » SĂRBĂTOAREA SF. IER. NIFON, LA TÂRGOVIȘTE! PROGRAM! VIDEO!

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ne reîntâlnim din nou, acum, înainte de acest eveniment spiritual al Eparhiei noastre care celebrează personalitatea unuia din cei mai importanți reprezentanți ai Ortodoxiei mondiale – Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești – ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Erudit și înțelept Ierarh, unul din marii misionari ai Bisericii noastre și cel dintâi sfânt canonizat pe pământ românesc, Sf. Ier. Nifon este personalitatea bisericească care și-a pus amprenta sa binefăcătoare asupra vieții spirituale și culturale de la noi, acum mai bine de jumătate de mileniu, astfel încât ne-a dăruit o amplă înnoire eclezială și a produs frumoase și binecuvântate roade duhovnicești de-a lungul timpului.

Această sărbătoare reprezintă o manifestare a efervescenței credinței, o mărturie de comuniune, de lumină și de solidaritate creștină, într-o perioadă marcată de numeroase încercări, dintre care criza morală și cea economică, războiul, ori asaltul agresiv al ideologiilor și al neopăgânismului încearcă speranța multora dintre semenii noștri.

Ca de fiecare dată, și în acest an,  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon va coordona buna desfășurare a sărbătorii, care va debuta, în ziua de joi, 10 august 2023, cu slujba Vecerniei, ce va fi oficiată pe podiumul din parcul Mitropoliei, începând cu ora 18.00. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Nifon va premia pe cei 19 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și la Olimpiada Națională interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate”, împreună cu cei 23 de profesori îndrumători.

 Apoi, va avea loc Pelerinajul celor peste 3.000 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei, moment în care racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon  va fi purtată în procesiune de la Catedrală, prin centrul vechi al Municipiului Târgoviște, cu oprire în două locuri simbolice ale istoricei capitale muntene: la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni din fața Primăriei orașului.  După aceea, tinerii se vor întoarce la Catedrală.

Estimăm că, în ziua de joi, 10 august 2023, vor participa, așa cum am mai spus, peste 3.000 de tineri, de la parohiile din Eparhia noastră, de la școlile din Târgoviște, membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgoviște și studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

Ceremoniile vor continua în ziua de vineri, 11 august 2023 cu Sfânta Liturghie și pelerinajul la moaștele Sf. Ier. Nifon. Anul acesta, pe lângă moaştele Sfântului Ierarh Nifon, vor fi aduse la închinare și moaștele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu șiale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Așa cum știm din experiența anilor trecuți, cei peste 20.000 de credincioși vor veni în apropierea Catedralei, în Parcul Mitropoliei, acolo unde se vor desfășura ceremoniile liturgice încă de la primele ore ale dimineții și ne referim atât la pelerinii din Eparhie, cât și din județele învecinate și din întreaga țară, care vor ajunge la Târgoviște cu sprijinul Basilica Travel.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, alături de ierarhii invitați și anume: Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras, Mitropolit de Belgia și Exarh al Olandei și Luxemburgului, Înaltpreasfințitul Părinte Nektarios, Mitropolit de Kition și Exarh de Larnaca și Pano Lefkada, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa va lansa volumele, tipărite de către Editura Eparhiei noastre, astfel:  Stolnicul Constantin Cantacuzino – diplomat, politician și erudit sprijinitor al misiunii Bisericii prin intermediul culturii, Tipăriturile de la Târgoviște ale Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul precum și Radu Mihnea – binecredincios voievod, promotor al valorilor creștine și luptător pentru unitatea neamului românesc, dar și broșurile misionare, intitulate: Muzica în misiunea Bisericii Ortodoxe și Vârsta înțelepciunii și a roadelor credinței .

După aceea, Chiriarhul nostru va oferi “Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri celor 21 elevi care au obținut locurile I, II și III la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor școlare 2022-2023, precum și media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională, alături de cei 18 profesori îndrumători ai lor.

Ne așteptăm ca pe tot parcursul zilei de 11 augustsă participe, așa cum am mai spus, peste 20.000 de credincioși,  închinarea la sfintele moaște se va face până seara târziu, iar ceremoniile liturgice vor fi transmise în direct pe pagina de facebook a Eparhiei noastre.

Și în acest an, după încheierea evenimentului, tineri voluntari din cadrul comitetelor de tineret parohiale ale unor parohii din Municipiul Târgoviște vor face curat în zona Parcului Mitropoliei.

Pentru că unii dintre locuitorii Municipiului Târgoviște, dar și din județ și nu numai, vor fi afectați, temporar, de inevitabile și necesare restricții de circulație, doresc să le cerem scuze în numele Arhiepiscopiei Târgoviștei, rugându-i să manifeste bunăvoință și înțelegere față de această mare sărbătoare a Eparhiei noastre.

Astfel, în ziua de joi, 10 august 2023, când vor avea loc Vecernia și Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, în intervalul orar: 17.30 – 20.45, va fi total restricționat traficul rutier pe Bulevardul Libertăţii, segmentul cuprins între magazinul Mondial și Casa de Cultură a Sindicatelor, apoi, între orele 19.15-20.45, de asemenea, traficul rutier va fi restricționat total, pe următoarele străzi: Calea Domnească (segmental cuprins între sensul giratoriu de la Liceul Ienăchiță Văcărescu și Str. Stelea), Str. Stelea și Str. Revoluției.

Din acest motiv, nu se vor putea parca autoturismele pe Bulevardul Libertății (segmentul cuprins între magazinul Mondial și Casa Sindicatelor), începând cu ziua de 10 august, ora 15.00, până pe data de 11 august, ora 15,00, iar pe Strada Revoluției, în ziua de 10 august, între orele 15.00-21.00.

În ziua de vineri, 11 august, între orele 6.00 – 13.00, va fi închis circulaţiei Bulevardul Libertăţii.

Cu deosebită recunoștință, tuturor celor afectați de aceste restricții le mulțumesc anticipat pentru înțelegere!

De asemenea, în mod deosebit, țin să vă mulțumesc dumneavoastră, reprezentanților presei locale, care slujiți comunitatea noastră prin intermediul cuvântului și popularizați activitatea Arhiepiscopiei Târgoviștei, dar și tuturor credincioșilor care vor veni la sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de anul acesta!

DIN ACEEAŞI CATEGORIE

BALUL MĂRȚIȘORULUI, LA DOBRA ȘI MĂRCEȘTI, ORGANIZAT DE PRIMARUL DANIEL NICA!

GUN AL MADENCILIK INSAAT NAKLIYE VE TICARET ANONIM SIRKETI  ANKARA, ANUNȚ

IPJ DÂMBOVIȚA, EVALUARE ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE ÎN ANUL 2023

S.C. SOLAREALIZE PARK LUSCA S.R.L, ANUNȚ DEPUNERE SOLICITARE OBȚINERE ACORD DE MEDIU

S.C. SOLAREALIZE PARK LUSCA S.R.L, ANUNȚ DEPUNERE SOLICITARE OBȚINERE ACORD DE MEDIU

© 2023 Exclusivdb. All rights reserved.