MONUMENTUL BĂTĂLIEI DE LA FINTA A FOST REABILITAT ȘI REDAT PATRIMONIULUI ISTORIC AL JUDETULUI DÂMBOVIȚA

Ieri, 23.11.2022, la 106 ani de la încheierea bătăliei de la Finta, monumentul închinat celor 428 de eroi ai Armatei Române căzuți în luptele din localitate și îngropați pe locul desfășurării luptelor, a fost redat comunității locale și patrimoniului istoric și militar al județului Dâmbovița.

Proiectul de restaurare a monumentului, un proiect comun al cotidianului Chindia Media împreună cu Primăria Finta, a început ca urmare a vizitei pentru documentare a redacției Chindiamedia.ro (prof.dr Cornel Mărculescu și prof. Cristin Petre) din 11 septembrie 2021, vizită în timpul căreia am găsit monumentul într-o extremă stare de degradare fizică, cu crăpături adânci în structura sa și textul inscripționat pe placa monumentului aproape șters, iar suprafața cimitirului ce înconjoară monumentul era transformata în zăvoi și mărăciniș.

Calitatea noastră de istorici ne-a obligat să facem ceva în aceasta privință, astfel că ne-am deplasat la Primăria Finta, unde i-am expus starea de fapt domnului primar Florentin Oprea, care nu doar că s-a arătat deschis inițiativei noastre, dar a luat hotărârea împreună cu Consiliul Local de a sprijini faptic și logistic activitatea de redare în patrimoniul comunei Finta, a acestui monument.

În 28 octombrie 2021, au pornit activitățile de defrișare și desțelenire a suprafeței de 3200 mp ai cimitirului, astfel încât, în mai puțin de două săptămâni toată suprafața acestuia a fost curățată, Chindia Media participând fizic la lucrările de curățare.

După terminarea lucrărilor de pietruire a drumului ce leagă satul de monument, s-a luat hotărârea ca dată de redezvelire și redare către comunitate, să fie ziua de 23 noiembrie 2022,  aleasă ca simbol al readucerii aminte a sacrificiului suprem făcut de către militarii Armatei Române acum 106 ani la Finta.

Astfel că, în data de 23.11.2022, la invitația comună a cotidianului Chindia Media și a Primăriei Finta, au venit reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviștei, Consiliului Județean Dâmbovița, Prefecturii județului Dâmbovița, Garnizoanei Târgoviște, Asociației Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Dâmbovița Mihai Viteazul, Asociației de Reconstituire istorică „6 Dorobanți”, Asociației de Reconstituire istorică „Tradiții Militare”, pentru a participa la acest eveniment de o deosebită importanță pentru istoria județului Dâmbovița.

Evenimentul a început cu dezvelirea monumentului de către primarul comunei Finta, Florentin Oprea, Redactorul Sef Chindia Media, Cristin Petre, Directorul Chindia Media, Cornel Mărculescu și comandantul Garnizoanei, colonel inginer Cristian Biță.

A urmat o slujbă de pomenire a eroilor și de sfințire a monumentului, slujbă ce a fost ținută de preoții parohiei conduși de părintele consilier Victor Drăghicescu și de preotul Garnizoanei, preotul Fluture Mihai.

Seria alocuțiunilor au fost deschisă de mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, urmat de discursul prof.dr. Cornel Mărculescu, prof. Cristin Petre, din partea Chindia Media, de Florentin Oprea, Primarul comunei Finta, Secretarul Județului Dâmbovița, Dan Popa, din partea Consiliului Județean Dâmbovița, Subprefect Adrian Chitescu, din partea Prefecturii Dâmbovița,  Asociația Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Dâmbovița Mihai Viteazul, prof. Vasile Ion, fost director al Școlii din Gheboaia-Finta.

După depunerea coroanelor de flori de către organizatori și invitați, evenimentul a continuat cu defilarea detașamentului alcătuit din militarii Garnizoanei Târgoviște, ce au încheiat aceasta zi dedicată eroilor căzuți pe câmpul de luptă de la Finta, în 22-23 noiembrie 1916.

Mulțumim în special domnului primar Florentin Oprea și Consiliului Local al comunei Finta, care au făcut posibilă restaurarea acestui monument și redarea lui în patrimoniului istoric si militar a județului Dâmbovița, tuturor invitaților și localnicilor participanți la eveniment.

sursa: chindiamedia.ro

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook   
Share on whatsapp
Whatsapp    
Share on email
Email           

Află primul cele mai noi stiri din Dâmboviţa

Dă-ne un like pe FACEBOOKsau

S-ar putea sa te intereseze: